Във вторник вропейската комисия ще представи  предложение за механизъм за

...
Във вторник вропейската комисия ще представи  предложение за механизъм за
Коментари Харесай

ЕК предлага ”динамичен” ценови таван за природния газ в ЕС frognews.bg

Във вторник вропейската комисия ще представи  предложение за механизъм за ограничение на цените на газа, сподели чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

 

Европейски Съюз се стреми да се откаже от съветските изкопаеми горива, само че през последните месеци Москва значително отряза блока от своите газопроводи, повишавайки цените и предизвиквайки опасения в доставките, припомня организацията.

 

Съгласно предлагането, което би трябвало да бъде утвърдено от държавните управления на Европейски Съюз, Европейската организация за съдействие сред енергийните регулатори (ACER) ще бъде натоварена да изготви така наречен " референтна цена " до 23 март за втечнения природен газ, от който Европейски Съюз купува повече.

 

Комисията предлага евентуални интервенции в цената на Нидерландския газов хъб TTF, който се употребява необятно в Европа за контракти и хеджиране. Европейска комисия ще предложи определяне " в краен случай " на пазарна " динамична " цена, на която преводите с природен газ могат да се правят на спот пазара на TTF при избрани условия.

Мерките не би трябвало да засягат сигурността на доставките, нито да водят до увеличение на потреблението на газ, нито да засягат вярното действие на пазарите на енергийни деривати, се споделя още в плана, забелязан от Reuters.

 

Правителствата на Европейски Съюз ще би трябвало да се съгласят с това и тези ограничения ще продължат не повече от три месеца. Другите центрове за търговия с газ в Европейски Съюз ще бъдат свързани с поправената спот цена на TTF посредством " динамичен " ценови кулоар.

 

Проектопредложението на Комисията също по този начин показва, че местата за търговия в Европейски Съюз би трябвало до 31 януари да дефинират предел за степента, до която енергийните деривати за предния месец могат да се движат нагоре или надолу в границите на един ден.

 

Предложенията ще се нуждаят от утвърждение от държавните управления на Европейски Съюз, които спорят повече от месец, откогато Комисията за първи път предложи при започване на септември таван на цената единствено на съветския газ.

 

Членове на Европейски Съюз като Германия, Австрия и Нидерландия обявиха, че ценовите тавани могат да доведат до дефицит на газ и не съумяват да подтикват спестяването на сила. Други страни членки пък поддържат концепцията за необятни тавани на цените. Белгия, Гърция, Италия и Полша желаят ценови кулоар за покупко-продажбите на едро, което би означавало ценови диапазон с централна стойност под пазарната цена на синьото гориво.

 

Предложението на Европейската комисия включва също по този начин концепцията за взаимни покупки на газ, механизъм за взаимност, с цел да се избегнат внезапни разлики в доставките в блока и напън за понижаване на търсенето на газ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР